پیام فارس

آخرين مطالب

توضیح محیط زیست درباره آلودگی خلیج فارس پس از انفجار بندر شهید رجایی | نتایج ارزیابی و کنترل آلودگی‌های هوا، خاک و آب در محدوده انفجار اجتماعي

توضیح محیط زیست درباره آلودگی خلیج فارس پس از انفجار بندر شهید رجایی | نتایج ارزیابی و کنترل آلودگی‌های هوا، خاک و آب در محدوده انفجار
  بزرگنمايي:

پیام فارس - به گزارش همشهری آنلاین، حادثه انفجار و آتش‌سوزی در بندر شهید رجایی بندرعباس حوالی ساعت 12 روز شنبه (6 اردیبهشت‌ماه) رخ داد که به واسطه آن ابعاد گسترده‌ای از آلودگی محیطی در منطقه ایجاد شد. بنا بر گزارش مسئولان محیط زیست، با پایش‌های میدانی، مشخص شد که میزان آلودگی از حالت طبیعی خارج شده و بر همین اساس تصمیمات اضطراری برای کاهش اثرات آن اتخاذ شد.
تیم محیط زیست با استقرار ایستگاه‌های سنجش در منطقه، کیفیت هوا را بررسی کرد و تمرکز اصلی بر پایش گازهای آلاینده‌ای همچون اکسیدهای گوگرد (SOx)، اکسیدهای نیتروژن (NOx)، ذرات معلق کوچک‌تر از 2.5 میکرون (PM2.5) و ازن (O₃) قرار گرفت که در روز نخست حادثه، افزایش چشمگیری در شاخص PM2.5 ثبت شد، اما به گفته مسئولان، سایر گازها همچون متان تغییر محسوسی نشان ندادند.
هیچ نشت محسوس یا انتشار مواد سمی در حادثه رخ نداده به گفته حبیب مسیحی تازیانی مدیرکل حفاظت محیط زیست استان هرمزگان، برای جلوگیری از گسترش آلودگی به آب‌های ساحلی، اقدام به ایجاد سدهای خاکی در مسیر کانال‌های آبرسانی شد و این اقدامات موجب شد که هیچ‌گونه آلودگی وارد خلیج فارس نشود. از سوی دیگر اگرچه مدیریت پسماند به مرحله پس از بحران موکول شده اما با مدیریت مناسب، پسماندهای ناشی از حادثه جمع‌آوری می‌شود و دفع اصولی آن‌ها در دستور کار قرار خواهد گرفت.
وی ادامه داد: به منظور پایش آلودگی خاک نیز به طور منظم اقداماتی در منطقه غرب بندرعباس انجام می‌شود که البته با توجه به صنعتی بودن منطقه، پایش‌های خاک پیش از این نیز انجام می‌شد اما در پی این حادثه، مکان‌های جدیدی نیز برای نمونه‌برداری در نظر گرفته شده تا از نبود آلودگی‌های فراتر از حد مجاز اطمینان حاصل شود.
بر اساس اعلام مدیرکل حفاظت محیط زیست استان هرمزگان در زمینه مدیریت بحران، شعاع 5 کیلومتری از کانون حادثه به عنوان منطقه اصلی پایش در نظر گرفته شده و شعاع 10 کیلومتری نیز به صورت مکمل بررسی خواهد شد.
مسیحی تازیانی تاکید کرد: هیچ نشت محسوسی یا انتشار مواد سمی در حادثه رخ نداده است و خوشبختانه با مدیریت دقیق، آثار آلودگی کنترل شده است. برآورد میزان خسارت‌های زیست محیطی به مراحل پس از مدیریت بحران موکول شده است.
نتایج ارزیابی و کنترل آلودگی‌های هوا، خاک و آب در محدوده انفجار مدیرکل حفاظت محیط زیست استان هرمزگان اقدامات و بخشی از نتایج ارزیابی و کنترل آلودگی‌های هوا، خاک و آب در محدوده انفجار روز شنبه (6 اردیبهشت‌ماه) در بندر شهید رجایی را تشریح کرد و گفت: در روز وقوع انفجار دستور کاری مبتنی بر نمونه‌برداری از منابع ثابت به عنوان منشاء آلاینده‌های ثابت صادر شد.
وی افزود: در این میان نقاط کوری وجود داشت بنابراین اندازه‌گیری ابعاد آلودگی از طریق ایستگاه‌ها یا دستگاه‌های پرتابل صورت گرفت.
مسیحی تازیانی اظهار کرد: از روز نخست با توجه به ابعاد گسترده آلودگی محیطی، در کمیته ستاد مدیریت بحران تصمیماتی در این رابطه اتخاذ شد. اداره کل محیط‌ زیست استان هرمزگان نیز از اعضای این کمیته بود و در بررسی مشارکت داشت.
این مسئول با تاکید بر لزوم پایش گازهای نیتروژنی شامل ناکس و ساکس یعنی اکسیدهای گوگردی و اکسیدهای نیتروژنی که از پارامترهای محیط زیستی محسوب می‌شود، گفت: محدوده دارای دود بسیار غلیظ بود. برهمین اساس پیش‌بینی شد که به دلیل احتمال سوخت ناقص، دودی با حالت سنگین ایجاد شود و در فضا ذرات معلق تولید کند. پایش‌ها از منطقه غرب بندرعباس، محل استقرار این صنایع با به کارگیری امکانات دو ایستگاه گازسنج - که یکی از آن‌ها غبارهای محیطی را نیز سنجش می‌کند - آغاز شد.
به گفته وی، اطلاعات به دست آمده از هر دو ایستگاه مبنی بر آن بود که در طول روز نخست حادثه، مقادیر آلودگی‌های منتشره به‌ویژه ذرات ریزگرد ناشی از فعل و انفعالات انفجار و رخداد آتش‌سوزی افزایش یافته است.
اطلاع‌رسانی به مردم و ابلاغ الزامات بهداشتی مسیحی تازیانی بیان کرد: وضعیت اضطراری به کمیته ستاد بحران اعلام و قرار شد که در صورت استمرار شرایط ، هوا برای همه گروه‌ها ناسالم در نظر گرفته شود. بر این اساس تصمیماتی اتخاذ و مقرر شد که روز یکشنبه (7 اردیبهشت‌ماه، دومین روز از حادثه) فعالیت تمام گروه‌ها از جمله اداری و دانش‌آموزی تعطیل شود.
وی ادامه داد: دانشگاه علوم پزشکی نیز رعایت ضوابط بهداشتی و سلامت را اعلام کرد و این موضوع از طریق رسانه‌های جمعی اطلاع‌رسانی شد.
به گفته وی، در این مدت پایش آلودگی در میدان اصلی و شهر بندرعباس نیز استمرار داشت.
کاهش محسوس آلودگی هوا در روز دوم و سوم پس از حادثه این مسئول گفت: در ادامه اقدامات اطفای حریق، سطح آلودگی را تا حد قابل توجهی کاهش داد، به‌طوری که در روز دوم آلودگی فقط در کانون وقوع حادثه و حوالی آن یعنی در منطقه غرب بندرعباس محسوس بود.
وی افزود: در فاصله 2 تا 3 کیلومتری از کانون حادثه، چند روستا وجود دارد که این مناطق مد نظر قرار گرفت و کمیته اضطرار الزام رعایت نکات بهداشتی را از طریق فرمانداری‌ و به‌طور مستقیم از طریق دهیاری‌ اعلام کرد.
وی تاکید کرد: این موارد به صورت زیرنویس در شبکه محلی صداوسیما نیز اطلاع‌رسانی شد و رسانه‌های محلی نیز به این موضوع پرداختند. نیازی به تخلیه روستاهای نزدیک محل حادثه نبود.
دود آتش‌سوزی عمدتا به سمت بالا حرکت می‌کرد مسیحی تازیانی اظهار کرد: در منطقه دود ناشی از آتش‌سوزی عمدتاً به سمت بالا حرکت می‌کرد و کمتر بر سطح زمین خزش داشت، ولی با توجه به آنالیزهایی که همکاران انجام دادند، برخی از پارامترها در محدوده استانداردهای لازم قرار نداشت. به دلیل میزان ریزگردی که منتشر می‌شد، الزاماتی تعیین شد که تردد در فضای باز کمتر شود و افرادی که فعالیت در فضای باز داشتند از ماسک‌هایی مانند ماسک N95 یا ماسک‌هایی که مرکز بهداشت توصیه کرده بود، استفاده کنند. این الزامات در کمیته اضطرار مصوب شد و به اطلاع شهروندان رسید.
وی ادامه داد: روز دوشنبه (سومین روز از حادثه؛ 8 اردیبهشت‌ماه) فقط دانش‌آموزان منطقه غرب و روستاهای غرب بندرعباس که احتمال داده می‌شد، تحت تأثیر آلودگی قرار گیرند، مسائل بهداشتی را رعایت کردند.
این مسئول اضافه کرد: دوشنبه آلودگی در میدان حادثه نیز به‌طور قابل توجهی کاهش یافته بود، به‌طوری که حین عملیات، زمانی که شعله‌ها و گرما کاهش می‌یافت، دود ناشی از آن بسیار کم شده بود و انتشار آن تنها محدود به همان منطقه بود.
وی ادامه داد: در حال حاضر با وجود کاهش آلودگی، فعالیت‌هایی که در محدوده انجام می‌شود با رعایت الزامات بهداشتی در جریان است. در همین رابطه برای کارکنانی که در محدوده فعال هستند، الزام رعایت مسائل بهداشتی در نظر گرفته شده است و پایش آلودگی از سوی اداره کل محیط زیست استان هرمزگان به‌طور مستمر ادامه می‌دهند.
حتی یک ذره از آلودگی‌ها وارد آب‌های ساحلی و دریایی نشد مدیرکل حفاظت محیط زیست استان هرمزگان در مورد آلودگی‌های ناشی از آتش‌سوزی در بندر شهید رجایی بندر عباس گفت: مدیریت بحران بلافاصله در محل تشکیل شد.
وی توضیح داد: با توجه به اینکه مشتقات نفتی مثل قیر و ترکیبات مشابه رها شده بود و به کانال‌های آب سطحی راه پیدا می‌کردند، برای جلوگیری از آلودگی خلیج فارس، سدهای خاکی در کانال اصلی ایجاد شد. ابعاد کانال مناسب مدیریت این کار بود و در طول حدود پنج تا شش کیلومتر، دو طرف کانال بسته شد.
وی افزود: آب‌های مورد استفاده برای اطفای حریق هم به این کانال‌ها هدایت شد. با این شرایط حتی یک ذره از آلودگی‌ها وارد آب‌های ساحلی و دریایی نشد. این اقدام بسیار به‌موقع و هوشمندانه در حوزه مدیریت آب‌ها و پسماندهای جاری بود.
خاک منطقه در معرض مستقیم آلودگی قرار نگرفت مسیحی تازیانی در خصوص نحوه مدیریت پسماند و پساب‌ها نیز گفت: خوشبختانه محوطه اطراف محل آتش‌سوزی بتنی بود و خاک منطقه در معرض مستقیم آلودگی قرار نگرفت. آلودگی‌هایی که هنگام انفجار یا حریق ایجاد شده بودند، روی سطوح بتنی باقی ماندند سپس توسط کانال‌های آبرسانی به کانال‌های اصلی هدایت شدند تا کمترین آلودگی اطراف محدوده ایجاد شود.
وی ادامه داد: بعد از مهار بحران، مدیریت پسماند وارد عمل می‌شود که حتماً باید تفکیک نوع کالاهای سوخته شده و میزان هر یک از آن‌ها انجام شود تا پسماندها به‌درستی مدیریت شوند. بعد از بحران، کار مدیریت تفکیکی و جمع‌آوری پسماندهای سوخته اهمیت بسیار زیادی دارد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان هرمزگان اضافه کرد: برای مدیریت پس از بحران نیاز است لیست کالاهای ذخیره‌شده از طرف بندر تحویل داده شود تا بتوان بر اساس تقسیم‌بندی دقیق مدیریت لازم را انجام داد. حالا بهترین کار این است که مسیر طی شود و بررسی کنیم کانتینرهایی که آتش گرفته‌اند چه وضعیتی دارند؟ شاید بعضی از آن‌ها فقط خاکستر شده باشند. بر اساس این ارزیابی، مدیریت دقیق انجام خواهد شد.
پایش‌های خاک از برنامه‌های پس از بحران است این مسئول در خصوص احتمال آلودگی خاک با ذرات دود سنگینی که بر اثر حریق منتشر شده‌اند نیز گفت: پایش خاک به صورت روتین در منطقه غرب بندرعباس انجام می‌شود و چون این منطقه صنعتی است، هر چند وقت یک بار نمونه‌برداری خاک صورت می‌گیرد.
وی افزود: حالا با توجه به این حادثه، ممکن است نیاز باشد مکان‌های جدیدی نیز انتخاب شود. اگر ذراتی که در هوا منتشر شده‌اند روی خاک نشسته باشد و آلودگی خاک بیش از حد استاندارد باشد، قطعاً باید مدیریت صحیحی برای خاک هم در نظر گرفته شود.
مسیحی تازیانی گفت:‌ پایش‌های خاک از برنامه‌های پس از بحران است. در ادامه در اداره کل محیط زیست استان، پایش آب‌های ساحلی، پسماندها و دیگر موضوعات نیز دنبال می‌شود تا آثار حادثه بر محیط زیست به حداقل برسد.
پایش در شعاع 5 و 10 کیلومتری از کانون حادثه مدیرکل حفاظت محیط زیست استان هرمزگان در خصوص شعاع پایش نیز گفت: 2 شعاع پایش در نظر گرفته شده است؛ شعاع 5 کیلومتری و شعاع 10 کیلومتری که البته بیشتر تمرکز بر شعاع 5 کیلومتری است؛ 5 کیلومتر به دور کانون حادثه.
آلاینده‌های شناسایی‌شده در روز نخست حادثه مسیحی تازیانی درباره ثبت آلاینده‌ها در پی وقوع آتش‌سوزی و انفجار در بندر شهید رجایی گفت: در روز اول حادثه عمدتاً ترکیبات هیدروکربنی منتشر می‌شد که مشتقاتی از مواد نفتی بود و طبق آمار برخی از کالاهای موجود مثل ایزوگام‌ها هم در کانتینرها بوده‌اند. به‌صورت عینی مشاهده شد که ترکیبات نفتی، دودهای سیاه‌رنگی ایجاد می‌کرد که جو محیط اطراف را تحت تأثیر قرار داده بود.
مسیحی تازیانی ادامه داد: پایش‌های محیط زیست استان هرمزگان نیز بر همین موضوع متمرکز بود تا مشخص شود که چه موادی آزاد شده‌اند. تمام پارامترهایی که مدنظر محیط زیست بود، پایش شد؛ هم سطوح آلودگی ناکس، هم ازن و هم غبار محیطی. ترکیبات احتمالی در نظر گرفته شد و بررسی محیط زیستی بر مبنای آن‌ها انجام گرفت.
مدیرکل محیط زیست استان هرمزگان افزود: وقتی یکی از شاخص‌ها بیش از حد مجاز بود، آن شاخص به عنوان وضعیت ناسالم اعلام شد. در واقع، شاخص اولیه‌ای که به عنوان شاخص ابتدایی در نظر گرفته شد، تغییرات زیادی نشان داد. همین امر باعث حساسیت و فوری به کمیته بحران اعلام شد که ذرات معلق کوچک‌تر از 2.5 میکرون (PM2.5) فراتر از حد مجاز است البته ترکیبات دیگری هم شناسایی شدند که مربوط به مشتقات نفتی بودند. شاخص مونوکسید کربن نسبت به شرایط منطقه بالا بود. اگرچه گاه از شرایط نرمال منطقه، یعنی از استاندارد 8 ساعته‌ای که باید اندازه‌گیری می‌کردیم، خارج نمی‌شد اما تغییراتش قابل توجه بود.
مشاهده تغییرات آلاینده‌ها در کانون حادثه مسیحی تازیانی ادامه داد: تغییراتی در ناکس نیز ایجاد شده بود که البته از حد مجاز خارج نمی‌شد. مقادیر ازن (O₃) نیز با تغییراتی همراه بود. در کانون حادثه، تغییرات عمدتاً در شاخص‌های ذرات معلق کوچک‌تر از 2.5 میکرون، منوکسید کربن، ناکس و ازن بود و بالاترین تغییرات مربوط به شاخص PM2.5 بود. وی ادامه داد: گازهای دیگری مانند متان نیز با دستگاه پرتابل اندازه‌گیری شد اما تغییر محسوسی نداشت. از آن‌جا که به صورت پرتابل اندازه‌گیری می‌شد داده‌های قبلی موجود نبود که بر اساس آن سنجیده شود. بر همین اساس با حدود مجاز مقایسه شد.
مدیرکل حفاطت محیط زیست استان هرمزگان در ادامه گفت: در بندرعباس، تمرکز بر ذرات معلق بود. از آن‌جا که افزایش قابل توجه ذرات در منطقه غرب مشاهده شد، همزمان در همان ساعات در بندرعباس نیز تغییراتی در کیفیت هوا ایجاد شد البته آثار انفجار و آتش سوزی در بندر شهید رجایی بر هوای بندرعباس، به ویژه در روز اول پیش‌بینی شد.
نشتی یا انتشار مواد سمی وجود نداشت وی درخصوص نشت مواد یا انتشار مواد سمی نیز گفت: نشتی یا انتشار مواد سمی وجود نداشت و اغلب ترکیبات نفتی در کانتینرها موجود بود. در حال حاضر هم تیم‌های پایش محیط زیست در محل حضور دارند و پایش‌ها را انجام می‌دهند.
تازیانی در پایان در خصوص برآورد میزان خسارت‌های زیست‌محیطی نیز گفت: این موضوع به بعد از پایان بحران و به مرحله بررسی‌های دقیق موکول شده است.
کد خبر 941826 منبع: ایسنا برچسب‌ها آلودگی آب خلیج فارس خبر مهم بندرعباس- استان هرمزگان حوادث ایران

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/950357/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آقای تاج! حاضری استعفا بدهی؟

تاثیر ناامنی بر اقتصاد ملی

توافق موقت ، مهار اسنپ‌بک را ممکن می‌سازد

یاوه گویی بی بی

روایت تحلیلگر آمریکایی از «مسئله اصلی مذاکرات»

سی‌ان‌ان: ترامپ چگونه جهان را تا آستانه بحران پیش برده است؟

بلومبرگ: چگونه ایران دنبال توافق بهتری است؟

در یک قدمی جنگ

این داروی گیاهی خواص ضد سرطان دارد

اظهارات مهم رئیس سازمان بورس

ابهام زدایی از قبض های برق؛ قیمت‌ها چقدر تغییر کرد؟

خبر خوش برای مالکان اراضی فاز دوم شهرک خاوران

بازخوانی خطبه‌های نهج‌البلاغه امیرمؤمنان (ع)/ مرگ، شکارچی شماست

محفل؛ نمایانگر وحدت شیعه و اهل سنت بر پایه معارف قرآن

استاندار تهران از مرکز دخترانه مهر فخر صادق در پاکدشت بازدید کرد

پیام استاندار خوزستان به مناسبت فرا رسیدن دهه کرامت

هند ساز جنگ را کوک کرد

هند و پاکستان بر لبه شمشیر

سلامت ریه‌ت رو تست کن

معاون وزیر اقتصاد: پیوستن به FATF گرفتار سوءتفاهم شده است

پیش بینی بورس چهارشنبه 10 اردیبهشت 1404؛ بازار سهام روی خوش نشان می‌دهد؟

زرپاد از کارت‌های هدیه خود رونمایی کرد زرپاد کارت؛ انتخابی متمایز برای هر مناسبت

پیش بینی قیمت طلا و سکه 10 اردیبهشت 1404

قیمت تاکسی برقی‌های جدید تهران

تحول در بازار اجاره مسکن؛ آیا تصمیم جدید دولت ناجی مستأجران می‌شود؟

نگهداری عجیب کالاها در بندر شهید رجایی

تولیدکنندگان بخش کشاورزی در شیراز گرد هم آمدند

توقیف شناور حامل 401 هزار لیتر سوخت قاچاق در خلیج فارس

2 تن از کارکنان برق‌منطقه‌ای فارس حین مأموریت در سانحه‌ جان‌باختند

اهتمام دولت چهاردهم بر بزرگداشت هرچه باشکوه‌تر مراسم سالگرد شهدای دولت

ماجرای دپوی کانتینرها

تقابل زودهنگام بهارستان‌نشینان علیه پاستور

راز سلامت کبد

سه تا نباید مهم درباره زانو

پهلوگیری 35 فروند کشتی در بندر شهید رجایی

120 هزار متقاضی نهضت ملی تا پایان سال صاحب‌خانه می‌شوند

اطلس در پیج تاخیر؛ سایپا پاسخگو نیست

سپاه یک شناور را در آب‌های خلیج فارس را توقیف کرد/ این شناور حامل چه بود؟

دود بدون آتش؛ روایتی از سومین روز پس از انفجار بندرعباس

بی‌درنگ پاسخ می‌دهیم

احساس سوختن به تماشا نمی‌‏شود؛ گزارشی از اسکله بندرعباس

تغییر؛ از شایعه تا واقعیت

این بیماری‌ها باعث جمع شدن آب در ریه می‌شوند!

رازهای پیشگیری از آلزایمر از زبان متخصصان

نماینده مجلس: نرخ ارز پایین آمد اما قیمت کالاهای اساسی تغییری نکرد

سکه همچنان در سراشیبی کاهش، دلار در کانال 80 هزار تومان آرام گرفت

فضل الله اکبری دبیر انجمن تولیدکنندگان قند ایران : تقاضای کاهش ارزش افزوده قند و شکر از ده درصد به یک درصد از جناب دکتر قالیباف و دولت محترم و وزیر محترم جهاد

افزایش حقوق بازنشستگان به حساب‌هایشان نشست

خطر افت تولید در پارس جنوبی جدی شد؛ عجله قطر در فشارافزایی گاز

مخالفت کمیسیون اقتصادی مجلس با طرح تحقیق و تفحص از بانک مرکزی